dimarts, 6 d’agost del 2013

HISTÒRIA DE L'EDIFICI

                             


 L'Hotel Bofill va ser construit per encàrrec de Ramon Bofill i Gallés (1958-1931). El Dr. Ramon Bofill fóra dels primers dentistes d'Espanya juntament amb el Dr. Aguilar, de Madrid. Des de la seva consulta a Barcelona tenia com a clientela molta part de la burgesia catalana, i fóra aquesta relació la qué envià molts pacients a gaurir-se de les seves malalties respiratòries a Viladrau .











Amb relació als atributs saludables de Viladrau associats a la colònia d'estiuejants l'obra del Dr. Ariet diu :

 
 " en aquest poble s'hi reuneix durant els mesos forts del estiu una nombrosa i escullida colònia barcelonina,quines families van an fruirhi, mentres en altres punts apreta la calor, la bona temperatura que regira en aytal recó del cor del Montseny " .


És així doncs, com el Dr. Ramon Bofill i els seus bons amics el Dr. Valentí Carulla (Rector  de la Universitat de Barcelona ,1913 ) i el Dr. Ariet (alcalde de l'època ) foren els qui capitalitzaren en gran manerala promoció del primer estiueig a Viladrau.
                                                                                                                      

 
L'estiu era llarg. No s'ha de confondre amb les vacances d'ara. La burgesia, quan arribaven a les darreries de Juny i començava la calor, tancaven les cases de Barcelona i marxaven a Viladrau.Allí es passaven tres mesos llargs, des de Sant Joan i s'allargava fins a finals de Setembre quan la quitxalla havia de tornar als col.legis.

L'arquitecte encarregat de la construcció fóra D. Jose Doménech i Estepá (1858-1917) autor també d'edificis emblemàtics com el de Catalana de Gas (Portal de l' Angel), l'Hospital Clínic, La Salle Bonanova,el Palau de Justícia, la Presó Model, entre d'altres .


Desde d'un punt de vista arquitectònic l'edifici, més que mostrar un estil específicament noucentista, el que mostra és un cansament perl'ornamentació modernista, un retorn en definitiva al classicisme.

L'Hotel Bofill va ser inaugurat el 8 d'Agost de 1898. El pressupost inicial fora de 40.000 dúros i el cost final de 60.000 dúros. Comptava inicialment de "cinquanta dormitoris" i era obert només 4 mesos l'any


 El 1910 es construeix un anexe a l'edifici a la part de darrera, el que és avui la part dels menjadors i la sala d'estar, però que en aquella època la van destinar a acollir les activitats d'una societat anomenada "Casino de l'Hotel Bofill", orinetada a l'esbarjo i l'entreteniment de la colònia d'estiuejants. Als salons pomposament decorats amb pintures, cada dia a l'estiu es feia ball amb orquestra i també regularment cinema i teatre.





 






    L'edifici sense l'ampliació

 L'edifici amb l'ampliació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada